Aftenåbent på Øresundsakvariet
Evenemangsdetaljer
Dybhavet udgør mere end 80 % af det global hav og har derfor afgørende betydning for livsbetingelserne på vores planet. Dybe havstrømme regulerer temperaturfordelingen og
Evenemangsdetaljer
Dybhavet udgør mere end 80 % af det global hav og har derfor afgørende betydning for livsbetingelserne på vores planet. Dybe havstrømme regulerer temperaturfordelingen og klimaforholdene på Jorden, og mikrobielle processer i dybhavet regulerer de globale kredsløb af ilt, kulstof og næringsstoffer. Alligevel er det mindre end 15 % af dybhavet der er kortlagt i detaljer, og vores viden om de organismer og processer, der foregår i dybhavet, er stadig meget begrænset. Det gælder især de allerdybeste havområder, dybhavsgravene, der strækker sig fra dybhavssletten på 4-6 kilometers dybde og ned til største dybder i oceanerne på 10-11 km’s dybde.
Dybhavsforsker Mathias Middelboe vil fortælle om resultater fra udforskningen af oceanernes dybeste grave, bla Marianergraven og Japanergraven, og om de udfordringer der er forbundet med at få prøver fra dybhavet.
Foredraget starter kl. 19:00. Der vil blive serveret et glas vin til foredraget.
Program:
17:00: Akvariet åbner
18:00: Fodring med efterfølgende tur “behind the scenes”
19:00: Foredrag
20:30: Akvariet lukker
Mathias Middelboe er professor i marin mikrobiel økologi og tilknyttet både Københavns Universitets Marinbiologiske Sektion og Biologisk Institut på Syddansk Universitet. Han har siden sin PhD i 1994 forsket i mikrobielle processer og interaktioner og betydningen af bakterier og virus i havet, og arbejder nu med speciel fokus på dybhavet. Han har deltaget >15 dybhavsekspeditioner over hele verden og er en del af HADAL-projektet, et ”Center of Excellence” finansieret af Grundforskningsfonden, der udforsker oceanernes dybeste grave.
Mer
Tid
23/11/2023 17:00 - 20:30(GMT+01:00)
Plats
Øresundsakvariet